Annons
Annons

Senaste

Ska eleverna ha med sig frukt till skolan eller inte?!

Ska skolan vara avgiftsfri eller ska vi skicka med frukt och fika och grejer? Nu tänker jag ge mig in den här debatten.

Bakgrund 1: Det står i någon lag någonstans att grundskolan ska vara avgiftsfri (eller i alla fall finansierad av delar av mina, och dina, skattepengar).

Annons

Bakgrund 2: En av anledningarna till att det ska vara avgiftsfritt är för att alla barn i Sverige ska ha rättigheten att få samma förutsättningar till en skolgång oavsett vad deras föräldrar har för status eller inkomst. Ingen ska känna sig utanför.

Bakgrund 3: Sedan mina barn började dagis (jag vet att det heter förskola nuförtiden) har de lärt sig att ha så kallade fruktstunder. Trevligt. Det är ju nyttigt med frukt och mysigt att ”fika” ihop. Och dagiset stod för den halva bananen eller vad det nu kunde vara. Detta trots att det faktiskt inte är avgiftsfritt att ha barn på dagis (mer än ett visst antal timmar om dagen när barnen är i en viss ålder – varför göra det lätt för sig liksom).

Bakgrund 4: När mina barn sedan började nollan (jag vet att det heter förskoleklass) så skulle dessa fruktstunder fortsätta. Jag som förälder skulle skicka med två frukter/grönsaker om dagen (jösses vilket liv det blev när föräldrar började skicka med ”onyttiga” riskakor – skulle det verkligen vara tillåtet? Och dessutom var det inte i alla klasser det var tillåtet). I vilket fall som helst hette det att ”barnen behöver det för blodsockret” och ”det är så bra för de lär sig att dela med till de som har glömt”.

Eftersom jag har lust, tid, pengar och ork (för det mesta…) att fixa morotsstavar i små söta lådor, klyfta äpplen, dela små meloner och odla äpplen och stora fina hallon i min trädgård så har detta aldrig varit ett problem för mig. Men det är ju såklart inte alla barn som har samma förutsättningar. Därför är det väl trevligt att de barn som har med sig delar med sig?

Eller så känns det bara fruktansvärt för de barn som av olika anledningar inte har möjlighet att ha frukt med sig? Att alltid behöva ta emot från sina klasskompisar?

I vilket fall som helst så har jag snällt gjort som skolan sagt och skickat med mina barn 2 x fruktstund varje dag liksom.

Fram till för ett par veckor sedan. För då bestämde sig rektorn på vår skola här i Malmö för att det var mot skollagen att göra så. Jag tror att det är skolinspektionen som klagat på några skolor någonstans. Och det låter ju rimligt att det är fel, eftersom ju skolan ska vara avgiftsfri.

Så nu får inte mina barn äta frukt på skoltid längre. Vilket de inte förstår alls, de har ju blivit uppfostrade så sedan de började på dagis i ettårsåldern. Däremot är det fortfarande ”tillåtet” att äta frukt på rasterna. Vilket ju är just det som en snart åttaåring och en elvaåring helst sätter sig på en bänk och gör på 20-minuters rasten. Eller inte…

Mina barn ber däremot fortfarande om frukt/grönsaker på morgonen. Sånt som är snabbt och lätt att äta på raster, klyftade äpplen, cocktailtomater och så vidare.

Det är som det är och ska skolan vara avgiftsfri så ska den, jag säger ingenting om det.

Förrän nu. I morgon ska min dotter på ”elevens val” vilken denna gång innebär simning på ett bad strax utanför Malmö. Då rekommenderar lärarna att man skickar med barnet en frukt eller en macka ”eftersom de inte kommer att få lunch förrän kl 13”. Hallå! Då blir det ju samma sak ändå?

”Nejdå, för vi (lärarna) har inte sagt att det är ett krav. Det är bara den kollektiva fruktstunden som är avskaffad”

Så nu förutsätter jag att alla barn, vars föräldrar har haft råd, tid och ork att fixa frukt/macka INTE äter detta samtidigt. För då blir det ju en ”kollektiv fruktstund”. Eller? Och de barn som av olika anledningar inte har något med sig blir utanför igen? Om det blir sen lunch på grund av skolaktiviteter/lektioner som barnen enligt skollagen måste gå på – borde då inte skolan fixa nåt för blodsockret?

Jag bara väntar på nästa utflykt till skogen för lilltjejen. Det skulle inte förvåna mig om de säger: ”Skicka gärna med en macka, lite varm choklad och ett par frukter.” ”För det blir sen lunch.”

Avgiftsfri skola var det ja.

LÄS OCKSÅ

(29)
(0)Annons


Annons

Senaste från allas