Annons
Annons

Senaste

Rullstolsbasket och fördomar

bild2

Vad är en CP-skada? Hur är det att spela basket i rullstol? Vad kan hända som gör att man måste sitta i rullstol?

Igår gjorde min dotters fjärdeklass något väldigt intressant. Och viktigt. De var på besök på FIFH (Föreningen Idrott För Handikappade) här i Malmö.

Annons

Två killar, Mattias och Viktor, tog hand om eleverna som intresserat bänkade sig på golvet i träningshallen för att få höra lite mer om vad ett handikapp kan innebära.

Viktor började med att berätta om sin CP-skada som han fick när han föddes. Han förklarade att CP är en förkortning av Cerebral pares på latin och att man kan översätta det med ”hjärnförlamning” på svenska.

Mattias flikade in med att, på ett skämtsamt sätt, ge barnen lite allvarligare saker att fundera över:

– Jag vet ju att ni använder ordet CP lite då och då, eller hur?

Och fortsatte:

– Men Viktor är inte ”dum i huvudet”.

Viktor och Mattias.

Viktor och Mattias.

Viktor berättade sedan själv att han har ”normal” (ett ord han annars inte gillar att använda) IQ men att han är svag i musklerna, speciellt på ena sidan av kroppen.

Mattias råkade ut för en bilolycka när han var 17 år och det gick så illa att han fick en ryggmärgsskada och sedan dess sitter han i rullstol.

Barnen lyssnade helt tyst när han berättade om hur han faktiskt dog och återupplivades och hur tråkigt det var att ligga still efter olyckan eftersom det bara fanns ettan och tvåan på tv 1985, varpå barnen utbrast: ”Va?!?!”

Det var så härligt att se hur dessa två killar slog hål på flera av barnens fördomar, exempelvis berättade Mattias att han både hoppar fallskärm, rider och har hoppat bungyjump.

Mattias var även med i landslaget i rullstolsbasket i nästan 20 år och nu arbetar han bland annat som tränare på FIFH.

Och sedan är det ju det där med ”handikappad”. Eller heter det ”funktionshindrad” eller ”funktionsnedsättning”? Mattias nämnde det helt kort och sedan sade han (lite uppgivet):

– Jag vet inte vad jag är. Jag är Mattias.

Min dotter och hennes klasskamrater fick även testa att spela rullstolsbasket själva. Mattias och Viktor gick igenom skillnaderna mellan vanliga rullstolar och dem man använder i basket. Förutom att man får lägga bollen i knät och rulla iväg är det exakt samma regler som i ståbasket som gäller.

– Fast vi kan inte dunka, sa Mattias skämtsamt.

Barnen var väldigt duktiga men det var inte lätt att göra mål från sittande läge insåg jag, bollen ville liksom inte åka ända upp till korgen. Och det är klart att det är svårt, mycket av kraften kommer ju från benen när man skickar iväg en boll.

Mattias var med på planen hela tiden. Uppmuntrade. Hejade på. Röt till (busvisslade) för att få uppmärksamhet bland 30 pratglada och uppspelta 10-åringar.

Han har gjort det här förr.

Och han och Viktor är kanske ”handikappade”.

Men de är inte ”dumma i huvudet”.

Och det känns väldigt bra att de kunde slå hål på den fördomen.

 

 

Min dotter lyckades göra ett mål!

Min dotter lyckades göra ett mål!

 

LÄS OCKSÅ

(4)
(0)Annons

  • FILIPPA STYLES

    tjoho! jag var den ända som gjorde mål i min match faktiskt!!!!


Annons

Senaste från allas