Annons
Annons

Senaste

Nu får sjuka barn sova i Henke Larssons rum

henke_larsson

Henrik Larssons drömrum på Helsingborgs lasarett, barn- och ungdomsavdelningen. Foto: Mickael Tannus

Att vara sjuk och bli inlagd på sjukhus är ju aldrig kul. Och jag inbillar mig att det är extra tråkigt för barn som lätt skulle kunna byta en sjukhusvistelse mot att leka med kompisar, byta fotbollskort och klättra i träd. Därför tycker jag att initiativet som Jonsters Charity och Helsingborgs lasarett tagit är helt fantastiskt. Och att Malmö ska ta efter…

Annons

På lasarettet finns numera ett rum som är inrett av Henrik Larsson och en bistro som skapats av kocken Tina Nordström.

henke_larsson_rum

Foto: Mickael Tannus

Henrik Larssons rum pryds av en specialritad tapet som visar hela hans karriär i bilder och illustrationer. Resan från Högaborg till Celtic, Barcelona och landslaget innehåller både framgångar och motgångar. Syftet är att inge hopp och få barnet att tänka sig bort från sin egen situation en stund.

– Jag vill förmedla glädje och möjligheter. Om jag kan förbättra tillvaron för ett barn som befinner sig i en svår situation så är det definitivt värt min tid! Jag har själv besökt barnavdelningen när min son hade lunginflammation och vi fick ett fantastiskt mottagande av personalen, säger Henrik Larsson.

Avdelningens familjekök har förvandlats till Tinas Bistro. Det är en varm och välkomnande bistro för både stora och små. Hyllorna är fyllda med kokböcker och på väggarna syns bland annat Tinas signum ”Jättegott”.

tina_bistro

Tina Nordströms bistro på Helsingborgs lasarett, barn- och ungdomsavdelningen. Foto: Mickael Tannus

– Det är ett av de viktigaste rummen på avdelningen, dit du kanske går för att andas ut en stund. Många föräldrar och barn använder bistron och alla ska känna sig välkomna. För mig är det en ära att få vara med och göra ordentlig nytta. Det behövs fler sådana här projekt, säger Tina Nordström.

Henriks och Tinas idéer har realiserats av inredningsarkitekt Niklas Madsen, från företaget Superlab, som arbetat ideellt. Han har gett rummen helt nya skepnader genom att byta ytskikt och inredning.

– Henrik och Tina är superengagerade. Trots sina tighta scheman har de varit noggranna på detaljnivå, vilket visar att de verkligen brinner för det här. Vad jag vet finns det inget liknande projekt i Sverige, säger Niklas Madsen.

 

Nu tycker jag att Malmös sjukhus kan ta efter det här. Vi börjar väl med ett Zlatan-rum som kan göra sjukhusvistelsen något mindre plågsam för små sjuka tjejer och killar?

 

Jonsters Charity, som verkar för att skapa en bättre tillvaro för barn och ungdomar, har donerat cirka 700 000 kronor till barn- och ungdomsavdelningen vid Helsingborgs lasarett. Pengarna har samlats in genom sponsorer, privata donationer och välgörenhetsprojekt. Målsättningen är att vara Sveriges mest givmilda stiftelse. Under 2013 påstår stiftelsen att de inte hade några utlägg för kostnader, vilket i så fall innebär att samtliga insamlade medel avsattes för välgörande ändamål.

LÄS OCKSÅ

(242)
(0)Annons


Annons

Senaste från allas