Annons
Annons

Senaste

När Stenmark åkte stod Sverige stilla – sport och annat under 80-talet

Utställning: När Stenmark åkte stod Sverige stilla – sport och annat under 80-talet

De berömda 56:orna (gemensamma namnet på fem av Sveriges genom tiderna största idrottare: Björn Borg, Ingemar Stenmark, Thomas Wassberg, Linda Haglund och Frank Andersson), mordet på Olof Palme och Berlinmurens fall. När Ingemar Stenmark var som bäst i slutet av 70-talet och en bit in på 80-talet stannade bokstavligen Sverige. Regeringen Fälldin flyttade möten, skolorna avbröt undervisningen och det var omöjligt att få tag i en kommunal tjänsteman under ett slalomåk.

Annons

80-talet var en tid full av kontraster. Nu har det gått tillräckligt lång tid för att få lite perspektiv på årtiondet som väcker minnen hos många av oss.

På Malmö Idrottsmuseums utställning möter du bland annat 56:orna i klippdockor i naturlig storlek. Du kan ta del av stora och små händelser i världen och Malmö i form av världskarta och föremål. En bit av ett flick- respektive pojkrum har möblerats och du kan följa våra idrottshjältar i ljud och bild i vårt filmvisningsrum.

– Förberedelserna inför utställningen har väckt många minnen hos personalen som var med på den tiden. Vi har diskuterat axelvaddar, pumps, färg, ”Stenis” och den omöjliga kuben. Förutom tillgångar i museets egna samlingar har vi gjort störtdykningar på loppis och egna förråd och källare, säger Anne-Lis Nilsson, enhetschef Malmö Idrottsmuseum.

När?

9 november 2014–1 mars 2015.

Var?

Malmö Idrottsmuseum, Eric Perssons väg.

Entré?

Gratis.

Öppettider Malmö Idrottsmuseum

Vardagar 08.00 – 16.00.

Söndagsöppet mellan 10.00–15.00 den 14 september, 5 oktober, 19 oktober, 9 november och 16 november. 2015: 25 januari, 15 februari och 1 mars.

LÄS OCKSÅ

(0)
(0)Annons


Annons

Senaste från allas