Annons
Annons

Senaste

Missing people – vilken fantastisk organisation!

Jag fick kalla kårar när jag först läste om lilla Anna, nioåringen som försvann på sin väg till skolan igår.

Jag har själv en nioårig flicka. Som för det mesta går själv till skolan. Hon ska ”bara” över en fotbollsplan på sin väg dit. Tar max 5 minuter. Men jag kan ändå vara lite hysterisk ibland, inte bara när det gäller skolvägen, utan även andra gånger när hon är ute ”på egen hand” i området eller cyklar själv till stallet. Det räcker med att hon är 20 minuter sen och inte svarar i sin mobil för att jag ska börja inbilla mig det värsta… (mobiltelefon fick hon från början just av den anledningen – att hennes hysteriska mamma ska kunna nå henne).

Annons

Jag såg ett program på teve för nån vecka sedan där en barnpsykolog diskuterade just detta fenomen – att föräldrar är rädda för att låta sina barn exempelvis gå själva till skolan. Han tyckte att vi föräldrar skulle slappna av och att risken för att det ska hända något är minimal, det var nån procent har jag för mig. Jag kände mig lite lugnare efter det. Men nu… usch…

Och fast jag är ganska bra på att inbilla mig det värsta så vågar jag knappt tänka på hur det kändes för Annas föräldrar igår när de fick veta att deras dotter var försvunnen. Hysterisk är väl bara förnamnet misstänker jag. Det måste ha gjort så ont ända in i hjärtat att man inte kan föreställa sig det.

Dessutom – Anna hade inte varit i skolan på hela dagen utan att någon meddelat dem! Något måste ha gått väldigt fel där? Jag reagerade själv en gång när min man och nioåringen hade tagit det lugnt en morgon, eftersom det var skollov. Min man hade inte lämnat dottern på fritids förrän vid niotiden. Och ingen hade ringt för att fråga var hon var, fast vi skrivit att hon skulle komma 8.15?

Då visade det sig att det är bara under skoldagar de reagerar direkt på morgonen, kollar frånvarotelefonen och sedan ringer föräldrarna om de inte fått något meddelande. När det är lov ringer inte fritids hem förrän halv tio om barnet inte dykt upp. Är inte det lite konstigt? Det är väl lika stor risk att det händer något på vägen till skolan på lovdagar som på skoldagar? Nuförtiden följer jag alltid med barnen till fritids när det är lov…

Lyckligtvis så hittades ju Anna i natt – välbehållen, även om det väl inte framgått vad som hänt henne under dagen. Vi vet ju inte vad hon varit med om och vem mannen hon påträffades med är. Och jag kan tänka mig att mardrömmen inte är slut för familjen även om dottern är hemma , jag undrar om man någonsin riktigt kommer över sånt här? Och kommer Anna att våga gå själv till skolan igen? Kommer hennes föräldrar att våga?

Anna hittades ju, enligt dagens tidningar, tack vare en frivillig patrull inom organisationen Missing people. Vilken otrolig insats av dem, vilka hjältar! Jag följde Missing people via facebook igår och det verkar vara en fantastisk organisation med så många frivilliga som hjälper till när det behövs!

Och vad underbart att lilla Anna är hemma igen.

LÄS OCKSÅ

(5)
(0)Annons

  • Fröken Mia

    Kan bero på att fritids har fullt upp med att ta hand om de barn som faktiskt har kommit till fritids…Tyvärr är det så att många föräldrar låter bli att meddela om de uteblir. Och vissa fritids har över 80 barn inskrivna. Och väldigt dåligt med personal. Det har dragits in massor. Visa mornar max 2 personal. Och då är det inte lätt att börja ringa efter ca 30 minuter. Jag vet för jag arbetar på fritids. När jag började för 30 år sedan var det helt annorlunda. Och föräldrarna var också mera noga. Visst ringer vi när barnen uteblir men inte efter första halvtimmen, det har vi inte en chans till. Så framför allt behövs mera personal. Barnen är vår framtid.

  • Jo, tyvärr är det säkert som du skriver, även om vårt fritids inte brukar ha så många barn under loven. Men nu när jag vet hur det ligger till så är jag noga med att följa med mina barn in på fritids på morgonen när det är lov. Och visst är det skrämmande att det dras ner på resurser hela tiden i skolan/på fritids. Alla ni som kämpar med att få det att gå ihop ändå ska ha ett stort tack!


Annons

Senaste från allas