Annons
Annons

Senaste

Män och kvinnor på lika villkor?

Ska damer spela på mindre fotbollsplaner? Ska tacklingar bli förbjudet inom herrhockeyn också? Vi hade en diskussion om män kontra kvinnor inom sporten på lunchen igår. Och att det faktiskt finns olika fysiska förutsättningar mellan könen som spelar roll inom sporten.
Nu kanske inte mindre fotbollsplaner för damerna, som en av mina kollegor föreslog, är det optimala ur rent praktisk synpunkt. Även om det är en bättre idé för att få ett snabbare och roligare spel än idén med åtsittande kläder för att locka mer (manlig) publik. Hur tänkte man där? Och nu överväger Svenska fotbollsförbundet att damerna ska ha en mindre boll. Men det är ju inget beslut det Svenska förbundet kan ta. För då skulle det ju bli väldigt svårt för tjejerna att hävda sig internationellt. En annan ”rolig” grej är att Malmös damer, som vann SM-guld, fick tiaror av guld när de firades. Tiaror? Jag trodde de skämtade.

Annons

Men ta hockeyn till exempel. Jag kan inte förstå varför inte damerna också får tacklas? Eller – ännu bättre – varför kan det inte bli förbjudet för herrarna också? De har ju halvt ihjäl varandra bara för att visa vem som har störst muskler. Damhockey är mycket roligare att titta på (om det inte är tacklingarna och slagsmålen man är ute efter förstås). Det blir mer lir och roligare hockey.

Och sen var det ju den där diskussionen med kjolar för tjejer som boxas. Där jag kan förstå att många blev upprörda eftersom det inte spelar någon roll rent sportsligt. Men tjejerna var även upprörda över linnen med bröstskydd i. Det är väl inget att vara upprörd över? Bröstskydd är väl ingen dum idé om man har känsliga bröst, herrarna har ju sina suspensoarer i hockey. Och vad jag vet har det använts bröstskydd inom kampsport tidigare.

I vilket fall som helst så kom vi, under vår lunchdiskussion, fram till att det är få sporter där damer och herrar tävlar på helt lika villkor. Hästsporten är en av dem. Och i motorsport är det väl också så, i alla fall inom vissa grenar. Annika Sörenstam försökte inom golfen men jag har för mig att det gick sådär… Finns det någon annan sport där damer och herrar har samma förutsättningar och tävlar mot varandra? Vi kunde inte komma på någon. Kan du?

LÄS OCKSÅ

(0)
(0)Annons


Annons

Senaste från allas