Annons
Annons

Senaste

Kan solsken hjälpa fotbollslag att vinna?

Grekiska forskare påvisar samband mellan höga D-vitaminvärden och förbättrade idrottsprestationer hos professionella fotbollsspelare

Många studier har visat att D-vitamin är viktigt för ett starkt skelett och för att förebygga eller minska risken för många invärtes cancersjukdomar, såsom bröst- och tjocktarmscancer. I den nya studien lägger forskarna emellertid för första gången fram bevis för ett linjärt samband mellan D-vitaminvärden och inte bara hoppspänst utan också syreupptagningsförmåga (kondition) och snabbhet hos fotbollsspelare som inte tagit kosttillskott.

Annons

I sin studie testade forskarlaget kring Nikolaos E. Koundourakis träningsprestationerna hos 67 kaukasiska manliga fotbollsspelare som kom från två lag i den grekiska superligan och ett i mästerskapsligan. I testen ingick bedömning av knäböjshopp, upphopp, 10 och 20 meter sprint, maximal syreförbrukning, antropometri och blodprover före och efter den sex veckor långa viloperioden under lågsäsongen.

Enligt forskarna visar resultaten av studien en tydlig positiv korrelation mellan D-vitaminvärden och såväl hoppförmåga som maximal syreförbrukning hos professionella fotbollsspelare.

”Studien visar att D-vitamin fyller en viktig funktion till stöd för goda idrottsprestationer. Särskilt hos personer som idrottar och tävlar på hög nivå bör betydelsen av D-vitamin inte underskattas, eftersom även små prestationsförändringar kan vara avgörande för tävlingsresultaten inom elitidrotten. Detta kan vara skälet till att fotbollsklubbar som Manchester United använder sig av solarier för att förbättra prestationerna”, förklarar Ad Brand på Sunlight Research Forum (SRF).

Forskningsforumet Sunlight Research Forum (SRF) är en organisation som drivs utan vinstsyfte och har sitt säte i Nederländerna. Organisationens mål är att göra de senaste medicinska och vetenskapliga rönen om effekterna av måttlig UV-strålning på människor tillgängliga för en bred allmänhet.

LÄS OCKSÅ

(0)
(0)Annons


Annons

Senaste från allas