Annons
Annons

Senaste

Den otroliga sagan om IFK Göteborg

Fastighetsskötare och lagkapten Conny Karlsson lyfter UEFA-bucklan efter att amatörerna i IFK Göteborg slagit fotbolls-Europa med häpnad. Foto: NDR

Jag bara måste slänga in ett tv-tips. För i kväll tror jag det kan vara värt att spendera en stund framför Svt och titta på ”Fotbollens sista proletärer” – historien om hur IFK Göteborg gick från att vara ett division 2-lag till att vinna UEFA-cupen. Fast de ”bara” hade spelare som jobbade på ”vanliga” jobb på dagarna och spelade fotboll på kvällarna.

Annons

Samtidigt går första avsnittet av Idol och nån Bond-film så jag får nog fightas lite med resten av familjen…

Om programmet:

Detta är den otroliga historien om kockarna, rörmokarna och fritidsledarna i IFK Göteborg på åttiotalet. De var vanliga killar som jobbade på dagarna och tränade på kvällen. Så kom en värmlänning från Torsby och blev deras tränare.

I ett år har Carl Pontus Hjorthén och Martin Jönsson följt sina barndomsidoler för att göra film av den osannolika historien om IFK Göteborgs framgångar på 1980-talet. I Fotbollens sista proletärer träffar vi Torbjörn Nilsson, Glenn Hysén, Dan Corneliusson, Sven-Göran Eriksson, Ruben Svensson och Tord Holmgren, både i nu-och dåtid.

Fotbollens sista proletärer följer IFK Göteborgs resa från division 2 till europatoppen och filmen skildrar ett lag med en unik sammanhållning. Det var ”en för alla, alla för en” som gällde, både på och utanför planen. Filmen väver samman då och nu i collage-form och historien återskapas med hjälp av bilder från olika europeiska tv-arkiv, bland annat Svt:s.

Medverkande : Torbjörn Nilsson, Glenn Hysén, Sven-Göran Eriksson, Tord Holmgren, Ruben Svensson, Dan Corneliusson
SVT2 Söndag 4 sept. kl 20.00.

LÄS OCKSÅ

(9)
(0)Annons


Annons

Senaste från allas